Miten olisi tuliterä First 14 SE 60-vuotislahjaksi? Jukka Järvinen hankki sellaisen ensimmäiseksi purjeveneekseen: “Jollalla on mukava mennä ilta-aurinkoon nautiskelemaan. Toki vähän hurja kapistus”

Lue, miltä ensikokemus tuntui. Purjehdustaustaa Jukalla ei entuudestaan ollut.

“Viime keväänä ennen 60-vuotissyntymäpäivääni päätin, että tästä alkaa sellainen ‘toimintakymppi’. En ole aiemmin itse purjehtinut, mutta sain kipinän venemessuilta ja tilasin Ajola Yachtsilta 14-jalkaisen Firstin (SE) mökkirantaamme Sauvoon. Mukava kokeilla kaikenlaisia vehkeitä. Käytännössä ostin jollan esittelyn perusteella eli aika lailla “ihan sika säkissä” enkä edes harkinnut muita. Messukäynnille tuli kyllä hintaa, sillä en etukäteen ollut ajatellut hankkivani sieltä purjevenettä, ja samalla moottorivenekin tuli päivitettyä.

Jollalla on mukava mennä tuonne merenselälle ilta-aurinkoon nautiskelemaan, mökkirannassa kun lakkaa aurinko paistamasta jo seitsemän aikaan. Toki tämä on vähän hurja kapistus, mutta yhtään ei ole hankinta kaduttanut sitten viime kesän käytön jälkeen, vaikka kolme kertaa menin nurinkin. Kokeneemmat vitsailivatkin minulle, että jos et ole kertaakaan nurin mennyt, niin et kuulemma mikään jollapurjehtija olisikaan. Vesistö on kuitenkin tuttua, sillä vanhemmilla on ollut kesämökki täällä jo kuutisenkymmentä vuotta, ja moottoriveneilystä on kertynyt kokemusta noin 35 vuoden ajalta. Ehkä kerran kesässä on tullut oltua myös tuttavien purjeveneiden kyydissä.   

Ajola Yachtsin kanssa kuvattiin videokin, kun vene laskettiin vesille. Se jaettiin Beneteaun toimesta myös kansainvälisesti. Keli oli aika hurja silloin – 8 m/s ja puuskissa enemmänkin, välillä tuntui, että mentiinköhän jopa 20 solmua, aika haipakkaa siis ja ihan siinä vedenpinnan tasolla – mutta Ajola Yachtsilta oli kokenut kaveri mukana, joka opasti ja tiesi miten mennään, ja hyvin se nousi tuuleen. Itse olen kaikin puolin tyytyväinen, vaikka vauhti alussa hirvitti. Voisin kuvitella, että junioreitakin kiinnostaisi First 14 SE, sillä se tarjoaa mukavasti haastetta, se ei ole mikään tylsä kalu. Esimerkiksi veneseuroille ja kilpapurjehdukseen tämä on ihan loistava. Minä olen varmaankin käyttäjistä se toinen ääripää ja kilpailijat se toinen.

Tämä First on kolmen purjeen versio, keulapurje ja genaakkeri tulivat isopurjeen lisäksi. Mielestäni kolme purjetta tuo huomattavasti lisäarvoa, niitä kaikkia tuli viime kesänä myös käytettyä. Muutama tuttava, joista pari harrastaa jolla-kilpapurjehdusta ja yksi kilpailee isommalla veneellä, olivat aivan ihastuneita ja pitivät tätä käsittämättömän nopeana veneenä. Se antoi itsellekin intoa ja tuntuu, että on tullut tehtyä hyvä investointi. Ihan kaikkein nuorimmille, esimerkiksi alakouluikäisille, en ainakaan tätä vauhdikkaampaa versiota ehkä suosittelisi. Lähdöt ja rantautumiset voivat olla haastavia nopealla, kevyellä veneellä. Purjehdus on minusta helpompaa kahdestaan, jolloin toinen voi olla painolastina laidalla ja vene pystyy ottamaan siten paremmin tuulta. Itse laitoimme mökkirantaan poijun, joten siihen pääsee nyt yksinkin helpommin. Köli ja peräsin vaan pois, ja hinaan sitten itseni köyttä pitkin rantaan. 

Mökillämme on viisi kilometriä pitkä ja reilun kilometrin leveä, täysin kivetön ranta. Se on ihanteellinen pienelle purjeveneelle, isompaa siellä ei maihin saisikaan. Vene on helppo ottaa käyttöön, kun on pukit vain parin metrin päässä rannasta. Otat vaan purjeet esiin ja lähdet siitä. Kynnys on aika pieni, kunhan on sopiva puhuri. Venettä on myös helppo liikutella. Kannoimme veneen neljästään rantaan, kun se uutena tuli. Tunnin verran värkkäsivät ja se oli jo laitettu pystyyn. Kyllähän siinä ensi alkuun voisi muuten olla kokemattomampi ihminen aika pihalla, kun kaikki on uutta ja pitää köydet viritellä. Nyt olen jo saanut paljon oppia purjeiden trimmaamiseen ja vähän kaikkiin muihinkin asioihin. 

Vene tulee olemaan käytössä jatkossakin, mutta kilpailemaan ei ole tarkoitus lähteä. Tosin leikillämme joskus juteltiin, että Airisto Regatta olisi kyllä mukava joskus kokea ja ohitella siellä kisailijoita tavallisilla veneillä.” 

Harkitsetko uuden veneen hankkimista? Venelaskurillamme voit arvioida unelmaveneesi hinnan ja pyytää tarjouksen:
https://ajolayachts.fi/venelaskuri/

Yhteys

Ajolantie 109, 21140 Rymättylä | N:60°24.2′ E:21°48.4′ |
0207 669960 | info@ajolanranta.fi